maanantai 5. marraskuuta 2012

Referaatti Sami Sillanpään artikkelista "Wikipedia saa suitset"

Sami Sillanpään artikkeli: "Wikipedia saa suitset" (Helsingin Sanomat 30.8.2009) käsittelee Wikipediaan kohdistuvaa muutosta, jossa rajoitetaan Wikipedian artikkelien muokkausta ja ennen kuin teksti voidaan julkaista, jonkun kokeneista Wikipedian editoijista täytyy hyväksyä se. Sillanpään artikkelissa sanotaan, että tämä uusi käytäntö on alkuun vain kokeilu, mutta saksankielisessä Wikipediassa se on ollut käyössä jo vuoden.

Wikipedian alkuperäisen periaatteen mukaisesti kuka tahansa voi kirjoittaa sinne ja muokata siellä olevia artikkeleita. Sillanpää toteaa, että Wikipedian maine on kärsinyt virheistä, joita on syntynyt sekä vahingossa että häiriköinnistä. Esimerkkejä häiriköinnistä on esimerkiksi Robbie Williamsia koskevassa artikkelissa, jossa on kerrottu, että hän syö pubeissa kotieläimiä rahasta. On suuria tunteita herättäviä artikkeleita, joita suojellaan niin, ettei niitä voi vapaasti muokata esimerkiksi Michael Jacksonia ja Yhdysvaltain presidenttejä koskevat artikkelit.

Artikkelin mukaan Wikipedia on nyt yksi internetin käytetyimpiä sivustoja. Wikipedian tiedottajan Jay Walshin mielestä uudistuksen tarkoitus on ottaa valtaan kuuluvaa vastuuta. Sillanpää toteaa, että yksilönvapauden ja kontrollin suhde ei ole missään yhteisössä ongelmaton. Wikipediaankin on täytynyt luoda hierarkia ja esivaltaa, koska yksilön typeryys voi pilata joukkojen viisauden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti