maanantai 23. syyskuuta 2013

5. Essee: iPad: Et tarvitse sitä, mutta haluat sen

Vuonna 2010 amerikkalainen tietotekniikkayhtiö Apple julkaisi ensimmäisen taulutietokoneensa iPadin. Tuhannet ihmiset ympäri maailmaa jonottivat kauppojen ulkopuolella saadakseen itsellensä tämän uuden tablettitietokoneen, jota jotkut kutsuivat kannettavan tietokoneen tappajaksi. Vielä silloin kyseinen laite ei kiinnostanut minua ollenkaan. Vanhempani lupasivat minulle jo vuosia aikaisemmin, että kun pääsen lukioon, niin minulle hankitaan kannettava tietokone. Viime hetkellä kuitenkin päätin, että valitsisin mielummin iPadin. Niinpä heinäkuussa 2012 Applen iPad 2 lähti mukaamme kaupasta. Kyseinen laite on ollut perheessämme lähes jatkuvassa käytössä.

Walter Isaccsonin kirjassa "Steve Jobs", luvussa 37 "iPad: kohti PC:n jälkeistä aikakautta" mainitaan, että iPad ei ollut ensimmäinen taulutietokone. Taulutietokoneita oli jo vuonna 2002, mutta ne eivät vielä silloin kiinnostanut juurikaan ketään. Applen sen aikainen toimitusjohtaja Steve Jobs ilmoitti, että "meillä ei ole mitään suunnitelmia taulutietokoneen tekemiseksi". iPadin suunnittelu alkoi vuonna 2007 vaikka patenttihakemus "neliskulmaiselle, elektroniselle taululle, jossa on pyöristetyt reunat" oli jo jätetty vuonna 2004. Kun julkistus tilaisuus koitti tammikuussa 2010, valkokankaalle oli heijastettu kuva, jossa oli iPhone ja kannettava tietokone ja niiden välissä kysymysmerkki. Jobs sanoi: "Herää kysymys, mahtuuko tähän väliin jotakin muuta?" Hän jatkoi: "Sen "jonkin" pitäisi olla hyvä nettiselailussa, sähköpostin käytössä, valokuvien, videon ja musiikin käsittelyssä ja toistamisessa sekä peleissä ja sähköisissä kirjoissa". Tällä lauseella hän kuvaili juuri ne asiat mitkä mielestäni iPad tekee nopeasti ja täydellisesti.

Olen ollut erittäin tyytyväinen iPadiin. Se on ollut yksi parhaimpia hankintojani. Siitä on ollut paljon hyötyä lukiossakin. Olen kirjoittanut sillä lähes jokaisen kirjoitelman, jonka olen lukiossa kirjoittanut. iPad on monipuolinen ja helppokäyttöinen. Sitä on helppo kuljettaa mukana ja sen akku kestää kauan. Olen puhunut sillä satoja tunteja Skype- ja Facetime-puheluja. Se on kulkenut mukanani jokaisella yli sadan kilometrin pituisella matkalla viihdykkeenä. Mutta silti loppujen lopuksi ei iPad yksinkertaisesti pysty korvaamaan pöytätietokonetta kokonaan. Se ei korvaa televisiota sarjojen ja videoiden katselussa, se ei korvaa Playstationia pelien pelaamisessa, eikä se korvaa pöytä- tai kannettavaa tietokonetta juurikaan missään osa-alueella, se ei oikeastaan korvaa mitään. Mutta se silti yhdistää täydellisesti hieman näitä kaikkia, ja siitä juuri syystä se on täydellinen laite illalla kotisohvalla istuessa ja rentoutuessa.

3 kommenttia:

  1. Mielestäni teksti on kiinnostava, sillä itsekin omistan iPadin. Tämä kyseinen laite on ihan näppärä kapistus. Samaa mieltä, että iPad ei voita tietokonetta, mutta se on onnistunut kokonaisuus, joka yhdistää monta laitetta.

    VastaaPoista
  2. Tekstisi oli mielenkiintoinen(: Oli kiva miten sanoit kuitenkin rehellisesti, että vaikka se onkin kaikkea vähäsen, ei se korvaa niitä. Oli mukava lukee vähäsen taustatietoa ja mielipidettä tästä iPadista kun itsellä on ollut aina vähäsen kaukainen fiilis siihen, mutta tämä nyt avasi taas vähä maailmaa d:

    VastaaPoista
  3. Teksti oli hyvä ja kiinnostava, sekä kertoi rehellisesti mielipiteesi iPadistä. On hyvä, että kerroit hieman iPadin historiaa, sekä omia käyttökokemuksia laitteesta.

    VastaaPoista